Gravlyktor - Massor med gravlyktor

Kul om Gravlyktor

Roligt om gravlyktor

Det finns väldigt många som vill hedra som avlidna släktningar med att tända ett gravljus eller sätta upp en gravlykta intill gravplatsen. Vanligast är att använda sig av gravlyktor under den mörka årstiden eftersom det blir med stämningsfullt då.

Mest förekommande är gravlyktorna under allhelgonahelgen och vid jul. Något som många inte vet är varför vi har gravlyktor som varifrån traditionen med gravlyktor och gravlampor kommer.

Varför gravlyktor?

Varför gravlyktor?Gravlyktorna eller gravljusen tänds till minne av döda vänner eller släktingar.

Gravlyktor i Europa

Gravlyktor i EuropaI det kaltolska delen av Europa var det vanligt med gravlyktor från 1700-talet. Efter första världskriget började gravlyktorna även användas i den protestantiska delen av Europa.

Tidiga gravlyktor

Tidiga gravlyktorGravljusen är en del av den kristna traditionen och har länge funnits i katolisismen. Dock så hade hedendomen gravljus ännu tidigare.

Gravlyktor i Sverige

Gravlyktor i SverigeGravljusen började placeras på gravaran under 1920-talet och blev allt mer spritt och vanligt förekommande fram till andra världskriget.

Bäst om gravlyktor

Bäst om gravlyktorOm du vill veta mer om gravljus och gravlyktor rekommenderas du att leta reda på Mats Rehnbergs bok Ljusen på gravarna och andra ljusseder som innehåller all fakta du behöver.

Köp Berglunds Prisma

Bäst om gravlyktor Du kan köpa Sveriges populäraste och mest prisvärda ljuslykta med skymningssensor . Du kan också köpa gravlyktan via nätet hos bygghandlaren t.ex. Smarta Saker.

Film om gravlyktor

En gravlykta kan du köpa av


Mycket mer fakta om gravlyktor

Nedan kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om gravlyktor, gravljus och gravlampor men också en del vackert gällande elektriska gravlampor, blockljus och stearinljus.Meny - Gravlyktor
Till förstasidan på www.gravlyktor.comHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter